Reuters
NOS NieuwsAangepast

Traangas en rubberkogels tegen vluchtelingen bij grenshek Macedonië

Honderden vluchtelingen in het niemandsland tussen Griekenland en Macedonië hebben vanmorgen geprobeerd het hek langs de grens met Macedonië te bestormen. Zo'n 500 mensen renden in de richting van het hek en gooiden stenen naar de Macedonische veiligheidstroepen. Die vuurden traangasgranaten en rubberkogels af op de menigte. Ook werd een waterkanon ingezet.

Volgens Artsen zonder Grenzen hadden zo'n 200 mensen ademhalingsproblemen door het gebruik van het traangas. Daarnaast hadden zo'n 100 mensen verwondingen als sneden en blauwe plekken.

Volgens Griekse media is er gisteren een Arabischtalig vlugschrift verspreid onder de vluchtelingen in het kamp bij de plaats Idomeni. De migranten werden daarin opgeroepen vanmorgen samen te komen om een doorgang naar Macedonië te forceren.

Toen de bewakers weigerden de grens te openen, probeerden de vluchtelingen, onder wie ook veel kinderen, het hek langs de grens over te klimmen.

Griekenland heeft zware kritiek op de harde Macedonische aanpak. Een woordvoerder voor migratiezaken noemde de inzet van traangas en rubberkogels tegen een "kwetsbare groep" gevaarlijk en betreurenswaardig.

Medici hebben tientallen migranten behandeld die kampten met ademhalingsproblemen en lichte verwondingen door plastic kogels, meldt Artsen zonder Grenzen. Drie mensen werden doorgestuurd naar een ziekenhuis.

Vluchtelingen bestormen grenshek Macedonië

Grens dicht

In het grensgebied bivakkeren zo'n 11.000 mensen die verder Europa in wilden trekken, maar gestopt werden door het recente Macedonische besluit de grens dicht te gooien. De autoriteiten houden tot zeker het eind van het jaar alle vluchtelingen tegen, hebben ze vorige maand besloten.

Ondanks de aanval van vanmorgen is het grenshek nog intact, aldus een Macedonische bewaker.

Griekenland probeert de vluchtelingen bij Idomeni te overreden om zich naar opvangkampen elders in het land te laten brengen. Maar tot dusver laten maar weinigen zich daartoe overhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl