Georgiou (L) in 2010 met de toenmalig minister van Financiën Papaconstantinou EPA

Vooraanstaande statistici uit verschillende Europese landen zijn een crowdfundingactie gestart voor hun Griekse collega Andreas Georgiou. Ze vinden dat hij ten onrechte in een jarenlang juridisch proces is beland, terwijl hij in hun ogen niets anders heeft gedaan dan het naleven van de Europese afspraken over statistisch onderzoek. 

Met het geld dat ze ophalen, willen ze de voormalige directeur van het Griekse bureau voor de statistiek ELSTAT en twee van zijn oud-medewerkers helpen hun juridische strijd door te zetten. Georgiou was tussen het begin van de Griekse crisis in 2010 en afgelopen augustus algemeen directeur van ELSTAT.

"Het is een politiek proces", zegt een van de initiatiefnemers van de hulpactie, de IJslander Hallgrímur Snorrason. Hij is oud-directeur van het IJslandse bureau voor de statistiek en adviseerde ELSTAT in de beginjaren van de crisis. 

Deze actie is vooral bedoeld om Georgiou moreel te steunen.

Ada van Krimpen, directeur International Statistical Institute

Andreas Georgiou is onder meer aangeklaagd wegens landverraad. Hij zou in 2010 de statistische cijfers hebben gemanipuleerd, waardoor de Griekse staatsschuld op papier 210 miljard euro hoger werd dan die in werkelijkheid was. Volgens de aanklacht deed Georgiou dat 'met het doel om de staat illegaal schade toe te brengen'. 

Hij wordt persoonlijk verantwoordelijk geacht voor de zware bezuinigingen in Griekenland en kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. 

De voorgangers van Georgiou worden door de EU juist beschuldigd van het tegendeel: ze zouden de Griekse staatsfinanciën te rooskleurig hebben voorgesteld. Hoe dan ook, de bijgestelde schuldcijfers worden nog altijd gebruikt als basis voor de Europese leningen aan Griekenland.

Reportage over de aanklacht tegen Georgiou (januari 2012)

Er lopen daarnaast nog drie processen tegen Georgiou, onder meer wegens laster en plichtsverzuim. Voor die laatste rechtszaak was Snorrason afgelopen december nog in Athene om te getuigen. Hij wilde vertellen dat de werkwijze van Georgiou volstrekt gebruikelijk is bij de statistische bureaus in Europa. 

Maar op de dag dat Snorrason moest verschijnen werd besloten om de rechtszaak uit te stellen en kon hij onverrichter zake weer terug naar IJsland. "Ik heb nu zelf gezien hoe het systeem daar werkt. Ik was geschokt."

Hartverwarmend

Ook Ada van Krimpen, directeur van het International Statistical Institute, doet mee aan de crowdfundingactie. "Deze actie is bedoeld om Georgiou en twee van zijn collega's te helpen de juridische kosten te dekken", zegt Van Krimpen. "Maar ook vooral om hen moreel te steunen."

Andreas Georgiou is heel blij met de steun van zijn oud-collega's, vertelt hij telefonisch vanuit zijn nieuwe woonplaats Washington. "De aanhoudende juridische aanvallen hebben mij in een moeilijke financiële positie gebracht. Maar veel belangrijker vind ik de morele steun van de collega's en iedereen die voor eerlijke statistiek is. Dat is hartverwarmend."

STER reclame