1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP/Beeldbewerking NOS
NOS Nieuws

Abrini bekent dat hij de 'man met de hoed' is

De Belgische terrorismeverdachte Mohamed Abrini heeft bekend dat hij de gezochte derde man is van de terreuraanslagen op het vliegveld Zaventem, op 22 maart. Dat zegt het federaal parket in Brussel.

"Hij werd geconfronteerd met de resultaten van de diverse deskundige onderzoeken en heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven", staat in het persbericht van het federaal parket.

Omdat de identiteit van de dader die de aanslag overleefde niet bekend was, kreeg hij de bijnaam de 'man met de hoed'. Op beelden van bewakingscamera's was te zien dat hij een hoedje droeg en een witte jas aan had. Abrini zegt dat hij de jas tijdens zijn vlucht in een vuilnisbak heeft gegooid en dat hij het hoedje heeft verkocht.

Bewakingsbeelden aanslagpleger Zaventem

De 31-jarige Mohamed Abrini werd gistermiddag samen met twee andere verdachten opgepakt op straat in de Brusselse wijk Anderlecht. Vermoedelijk had hij daar in de buurt een schuilplaats, want de politie heeft gisteren in dezelfde buurt een huis doorzocht. Daar zijn geen wapens of explosieven gevonden. De twee andere verdachten zijn vandaag vrijgelaten.

Arrestatie van Abrini in Anderlecht

Abrini wordt ook verdacht van medeplichtigheid aan de terreuraanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Zijn dna is in een auto gevonden die bij de aanslagen is gebruikt.

Ook is Abrini twee dagen voor die aanslagen in gezelschap gezien van Salah Abdeslam, de terrorist die na de aanslagen in Parijs naar Brussel wist te vluchten en kort voor de aanslagen in Brussel werd opgepakt. De twee werden gefilmd bij een tankstation langs een snelweg naar Parijs. Ook huurden hij en Abdeslam de hotelkamer die de terroristen die in Parijs omkwamen hebben gebruikt.

Osama Krayem

Eerder vandaag maakte het federaal parket bekend dat de Zweed Osama Krayem de persoon is die kort voor de aanslag op het metrostation Maalbeek in gezelschap van de zelfmoordterrorist Khalid el Bakraoui is gezien. Bakraoui blies zichzelf even later op.

Ook Krayem is gisteren in Brussel aangehouden, maar op een andere plaats en een ander tijdstip dan Abrini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl