ANP
NOS Nieuws

'DuPont-medewerksters kregen zwangerschapsproblemen'

Bij de voormalige lycrafabriek van DuPont in Dordrecht is tientallen jaren lang onveilig gewerkt. Dat meldt EenVandaag. Bij de redactie zijn tientallen gevallen bekend van oud-medewerkers die zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen hebben gekregen. Die zijn mogelijk door de giftige stof DMAC veroorzaakt. Elke dag krijgt de redactie nog nieuwe meldingen binnen.

In de uitzending kwamen drie oud-medewerkers aan het woord die een doodgeboren kind ter wereld hebben gebracht. Zij zeiden dat hun nooit is verteld dat ze met een gevaarlijke stof in aanraking konden komen. DuPont wist al in 1980 dat DMAC gevaarlijk was en dat het personeel ertegen beschermd moest worden.

Blote handen

DMAC is een kleurloos oplosmiddel dat bij de productie van lycra-garen wordt gebruikt. Als het in het lichaam wordt opgenomen kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind en voortplantingsorganen. De stof kan door inademing of contact met de huid in het lichaam komen.

De lycrafabriek in Dordrecht was van 1964 tot 2004 in bedrijf. Vrouwelijk personeel moest de kwaliteit van de net gemaakte garens controleren. Op beelden uit 1986 is te zien dat ze dat met blote handen deden. Ook droegen ze geen mondkapjes, tegen de dampen die van de garens afkwamen.

Bescherming

Twee experts op het gebied van werken met chemische stoffen vertelden in de uitzending dat sinds de jaren 70 bekend is dat DMAC misvormingen bij ongeboren kinderen kan veroorzaken.

Een oud-manager van DuPont bevestigde anoniem tegen EenVandaag dat de vrouwen zonder handschoenen werkten. Hij wist dat DMAC door de huid het lichaam kon binnendringen.

Dupont

DuPont zegt in een reactie aan EenVandaag dat de vrouwen nooit gezondheidsklachten hebben gemeld. Verder wordt gezegd dat de DMAC-waarden in de fabriek werden gecontroleerd en dat de situatie op basis van medische studies als veilig kon worden beschouwd.

Ook zegt het bedrijf dat medewerkers die zich zorgen maakten over hun gezondheid ander werk kregen aangeboden.

Teflon

De DuPont-vestiging in Dordrecht kwam vorig jaar in opspraak, omdat bij de productie van Teflon een giftige stof werd gebruikt. Volgens EenVandaag bevatten bloedwaarden van personeel soms duizend keer de toegestane hoeveelheid.

Het nieuws veroorzaakte onrust bij omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht. De Inspectie SZW onderzoekt of DuPont zich aan de regels voor het werken met giftige stoffen heeft gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl