ANP

GroenLinks wil dat in Nederland belasting komt op geldstromen naar belastingparadijzen. Deze 'paradijsbelasting' moet ervoor zorgen dat rente en winsten die naar landen verdwijnen waar geen belasting wordt geheven, hier worden belast.

Op rente en winsten moet in Nederland belasting worden betaald, maar als dat geld wordt overgemaakt naar landen vervalt die verplichting. Voor de geldstromen naar dertig belastingparadijzen op een Europese zwarte lijst wil GroenLinks die uitzondering opheffen. 

Belastingverdrag

De partij komt met het plan (.pdf) naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers. Gisteren liet de PvdA al weten het hele belastingverdrag met Panama op te willen zeggen. GroenLinks en SP steunen dat plan, maar onder andere VVD en CDA vinden het ondoordacht

Ook minister Dijsselbloem zegt dat het verdrag juist nodig is om belastinginformatie te kunnen achterhalen. "Zo weten we juist of er geld wordt weggesluisd." 

15 miljard terug

De SP steunt de plannen van GroenLinks en wil dat belasting die de laatste jaren is ontweken alsnog wordt geïnd.

SP-leider Roemer publiceerde gisteren een video waarin hij op bezoek gaat bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die is volgens hem 'de baas' van de multinationals. "Die hebben 15 miljard euro te weinig belasting betaald in Nederland. Wij gaan hier ons geld terughalen", aldus Roemer. 

Roemer wil 15 miljard 'terughalen' bij VNO-NCW

STER reclame