Oude foto van het geboortehuis van Hitler
NOS Nieuws

Geboortehuis Hitler mogelijk onteigend

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken wil het geboortehuis van Adolf Hitler onteigenen, omdat de eigenares niet meewerkt aan toekomstplannen voor het pand. Dat melden lokale media.

Het huis in Braunau am Inn in Oostenrijk staat al vijf jaar leeg. De regering wil met de onteigening voorkomen dat het pand een bedevaartsoord wordt voor neonazi's.

De afgelopen 43 jaar huurde de overheid het pand van de eigenares. Er heeft een tijd een sociale werkplek ingezeten en er waren plannen om het pand te gebruiken voor een school, een volksuniversiteit of een sociaal centrum. Maar de eigenares moet daar toestemming voor geven en die blijft uit.

Voor de onteigening moet het ministerie de wet wijzigen. Officieel is onteigening alleen mogelijk voor de bouw van bijvoorbeeld wegen of spoorrails.

Geboortegrond

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in dit huis. Zijn ouders huurden het pand. Na het overlijden van de toenmalige eigenaar is het pand verkocht aan de familie Pommer. Die moest het in 1938 afstaan aan het naziregime, dat er een nationaal monument van maakte. In 1977 kreeg de familie Pommer het huis weer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl