Rijtjeswoningen in Amersfoort-Vathorst
NOS Nieuws

Rijtjeshuizen veel verkocht in Nederland

Vier op de tien huishoudens wonen in een rijtjeshuis. Huizenbezitters wonen vaker in een rijtjeshuis dan huurders; 43 procent van de eigenaren heeft een rijtjeshuis, ten opzichte van 38 procent van de huurders. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Flevoland is het rijtjeshuis het meest verkocht: zes op de tien mensen met een eigen huis wonen in dit type eengezinswoning.

Twee-onder-een-kap

Door de jaren heen heeft het rijtjeshuis aan populariteit verloren, maar desondanks bleef dit type woning relatief veel verkocht. De twee-onder-een-kap woning is nog steeds een favoriet voor de meeste gezinnen.

Volgens de onderzoekers domineerden in de jaren 70 en 80 de jonge gezinnen de woningmarkt en vooral dit type huishouden koopt vaak een rijtjeswoning. Nu komen er steeds meer alleenstaande ouderen bij en dat kan invloed hebben op de vraag.

Woonoppervlak

Huurders wonen veelal kleiner dan mensen met een eigen huis. In Amsterdam hebben huurders met gemiddeld 67 vierkante meter de kleinste woonruimte. Kopers zitten hier iets ruimer met 92 vierkante meter. Wat koopwoningen in de stad betreft zitten de Haagse huishoudens het ruimst met 117 vierkante meter voor een huishouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl