ANP
NOS NieuwsAangepast

Alphen aan den Rijn herdenkt aanslag van 2011

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot in Alphen aan den Rijn. Bij winkelcentrum De Ridderhof waar de schietpartij was, is aan het begin van de middag een herdenking gehouden.

Om 12.00 uur werden er bloemen gelegd bij het monument dat bij het winkelcentrum staat. Daar was een aantal slachtoffers en nabestaanden bij aanwezig. Ook burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn was bij deze bloemlegging. Na de herdenking was er een bijeenkomst in kerk De Bron.

Herdenking schietpartij Alphen aan den Rijn

Precies vijf jaar geleden wandelde een zwaarbewapende Van der Vlis rustig het winkelcentrum binnen en vuurde meer dan honderd kogels af. Naast zes doden vielen er ook nog zeventien gewonden. Bij de kassa van een supermarkt in De Ridderhof schoot Van der Vlis ook zichzelf dood.

Eerder in de ochtend hielden andere slachtoffers en nabestaanden een eigen herdenking bij het monument. Zij zijn niet aanwezig bij de reguliere plechtigheid. Ze voelen zich zo slecht behandeld dat zij er nog niet aan toe zijn om samen met anderen te herdenken.

Alternatieve herdenking van slachtoffers en nabestaanden

Volgens deze slachtoffers is de politie aansprakelijk voor het drama omdat meerdere keren blunders zijn gemaakt bij het afgeven en handhaven van een wapenvergunning voor Van der Vlis.

De rechtbank oordeelde in 2015 dat de politie inderdaad grote fouten had gemaakt, maar dat deze daarmee nog niet aansprakelijk is voor het drama. Afgelopen week gingen slachtoffers in beroep tegen deze uitspraak.

Terugblik op de schietpartij in Alphen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl