Willem Holleeder samen met zijn advocaat Stijn Franken ANP

'Franken was ook advocaat van ex-vriendin Holleeder'

time icon

Willem Holleeders advocaat Stijn Franken is ook de advocaat geweest van Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog; zij is nu een van de getuigen tegen Holleeder. De Volkskrant schrijft in een reconstructie van het Holleeder-proces dat die zaak daarmee nog complexer wordt. 

Franken stond Den Hartog onder meer bij tijdens een afpersingszaak waar ook Holleeder bij betrokken was. Zij heeft samen met de zussen van Holleeder uiterst belastende verklaringen tegen de crimineel afgelegd. 

Dat brengt de advocaat in een lastige positie, zeggen deskundigen. "Als de relatie tussen een advocaat en een cliënt beëindigt, kun je informatie die jou als advocaat is toevertrouwd, niet tegen die cliënt gebruiken", zegt emeritus hoogleraar De Roos.

Kantoorgenoot

De advocaat van Holleeder besprak de kwestie met de deken. Een van de oplossingen was dat niet Franken zelf, maar een kantoorgenoot Sandra den Hartog zou ondervragen, omdat die haar dan wel kritisch zou kunnen benaderen. De Volkskrant schrijft dat de zussen van Holleeder en zijn ex verbaasd waren dat Franken aanbleef.

De rol van Franken is niet de enige bron van spanning. Ook de relatie met de rechter-commissaris ligt gevoelig. Rechter Caroline Bianchi heeft de zussen Astrid en Sonja Holleeder onlangs excuses aangeboden voor haar handelwijze. Een getuigenverhoor escaleerde zozeer, dat de zussen overstuur wegliepen en overwogen hun medewerking aan de strafzaak tegen Willem Holleeder te beëindigen. 

STER Reclame