Robin Lindhout in tranen na de uitschakeling

Waterpoloërs grijpen naast olympisch ticket

De olympische droom van de Nederlandse waterpolomannen is op de valreep met een ferme knal uiteengespat. Oranje moest in de kwartfinales van het OKT na het nemen van strafworpen buigen voor Frankrijk, dat daarmee de laatste vier bereikte en zich op kan maken voor de trip naar Rio de Janeiro. Na de reguliere speeltijd stond er 8-8 op het scorebord.

Geëmotioneerde Van Galen: zo zuur om zo te verliezen

De uitschakeling was een hard gelag voor Nederland, dat zo'n geweldig toernooi speelde in Triëst en ook tegen de Fransen sterk uit de startblokken kwam. Luuk Gielen en Thomas Lucas brachten het geconcentreerd spelende Oranje op 2-0.

Terwijl doelman Eelco Wagenaar weer excelleerde met enkele prachtige reddingen, zorgde Robin Lindhout, vorig jaar nog topscorer in de Franse competitie, voor een 3-1 stand na het eerste kwart.

In het tweede en derde kwart liep het aanvallend wat minder, maar verdedigend stond de ploeg van coach Robin van Galen als een huis. Alleen in de slotseconde van de derde periode was Oranje even niet bij de les, waardoor Frankrijk de achterstand kon verkleinen tot 5-6.

Zenuwslopend

In het zenuwslopende vierde kwart bracht Jorn Winkelhorst zijn ploeg nog op 7-5, waarna Nederland mazzelde bij twee Franse schoten op de lat. Voorin stokte de productie echter, wat Frankrijk de kans bood dichterbij te kruipen en drie minuten voor tijd zelfs voor het eerst langszij te komen: 7-7.

Ook bij die stand verzuimde Oranje weer een manmeersituatie te benutten. Anderhalve minuut voor het einde schoot Alexandre Camarasa Frankrijk zelfs naar een 8-7 voorsprong, maar Robin Lindhout wist al snel de balans te herstellen.

In de strafworpenserie kwam Nederland opnieuw op voorsprong doordat de Fransman Mathieu Peisson de bal uit zijn handen liet vallen, maar missers van Lucas Gielen en aanvoerder Roeland Spijker dompelden Oranje alsnog in rouw.