Mongols: vijand van Hells Angels, vriend van Bandidos

time icon
Reuters
Geschreven door
Remco Andringa
Redacteur politie en justitie

De Mongols zijn een aartsrivaal van de Hells Angels. In Duitsland waren er de afgelopen jaren al gewelddadige botsingen tussen de clubs. Het geweld is nu ook overgeslagen naar Nederland; gisteren was er massale vechtpartij bij Van der Valkhotel Rotterdam Blijdorp.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat gebeurde er bij het Van der Valk hotel in Rotterdam?

Motorclub Mongol Nation (de naam is afgeleid van het Mongoolse Rijk) ontstond eind jaren zestig in Californië en groeide in rap tempo uit tot een van de beruchtste motorbendes van de Verenigde Staten. Verschillende Amerikaanse leden zijn veroordeeld voor drugshandel, afpersing, moord en ander geweld.

De Mongols zitten inmiddels in achttien landen wereldwijd, waaronder in Europese landen als België, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Deze expansiedrift leidde eerder tot zorgen bij politieorganisatie Europol. Die waarschuwde in 2012 voor de komst van zulke buitenlandse motorbendes, die zich invreten in het criminele milieu en extreem geweld niet schuwen.

In 2014 openden de Mongols een chapter in Amsterdam. Dat zou zijn opgezet vanuit Duitsland. Hoeveel leden de club hier telt, is onduidelijk.

Vrienden en vijanden

De Mongols verkeren in permanente staat van oorlog met de Hells Angels. In 2002 vielen in Las Vegas drie doden tijdens een massale knokpartij.

ANP

Tot gisteravond was het in Nederland rustig tussen de twee motorbendes. In Duitsland was dat de afgelopen jaren wel anders. Daar zijn al meerdere grote vechtpartijen tussen de clubs geweest. De Duitse leider van de Mongols zit momenteel in de gevangenis. Zijn Lamborghini werd eind vorig jaar bijna opgeblazen met een handgranaat.

Met de massale vecht- en schietpartij in Rotterdam blijkt het geweld tussen de Mongols en de Hells Angels ook hier opgelaaid.

ANP

Vrienden hebben de Mongols ook. De bikers worden regelmatig samen gezien met een andere grote rivaal van de Hells Angels: de Bandidos. Deze club is in dezelfde periode als de Mongols vanuit Duitsland overgewaaid naar Nederland.

Eind vorig jaar kwamen er ook signalen dat de Mongols optrekken met weer een andere beruchte motorclub: No Surrender. Zo zijn er Mongols-leden aanwezig bij de uitvaart van Brian Dalfour, de Amsterdamse leider van No Surrender die werd vermoord tijdens een ripdeal.

Verbod

In Duitsland zijn Bandidos en Mongols (deels) verboden. In Nederland mogen de clubs vooralsnog ongestraft rondrijden. Een poging van het Openbaar Ministerie om de Hells Angels te verbieden, mislukte eerder.

Toch wordt achter de schermen opnieuw gewerkt aan een verbodsprocedure voor motorclubs die door justitie als crimineel worden beschouwd. De afgelopen jaren heeft het OM tientallen individuele leden van motorclubs voor de rechter gebracht. Dat heeft een groot aantal veroordelingen opgeleverd, onder andere wegens wapenbezit en drugshandel. Deze veroordelingen moeten uiteindelijk aantonen dat de clubs belangrijke criminele structuren vormen, waarmee de weg naar een verbod weer open komt te liggen.

STER Reclame