Premier Rutte en president Juan Carlos Varela van Panama tijdens de Summit of the Americas, april 2015 ANP
NOS Nieuws Buitenland Politiek Economie

PvdA wil belastingverdrag met Panama opzeggen

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onmiddellijk het belastingverdrag met Panama opzegt. Aanleiding zijn de onthullingen in de Panama Papers. Ook Nederlandse privépersonen en bedrijven hebben belasting ontweken via brievenbusfirma's in Panama.

Het land doet te weinig om internationale belastingontwijking tegen te gaan, vindt de PvdA. "En Panama houdt zich niet aan de afspraak om automatisch gegevens uit te wisselen", zegt het Kamerlid Groot. "Met dit soort landen moet Nederland geen belastingzaken doen."

De PvdA wil verder van het kabinet weten met welke andere landen Nederland een belastingverdrag heeft en of die landen wel voldoen aan de Nederlandse eisen.

Juist behulpzaam

De Belastingdienst heeft al laten weten de Panama Papers te onderzoeken op gegevens over belastingplichtige burgers en bedrijven die eigenlijk meer belasting zouden moeten betalen in Nederland. 

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat het belastingverdrag juist behulpzaam is bij het opvragen van dit soort informatie bij Panama. "Zonder verdrag geen basis voor gegevensuitwisseling." Het opzeggen van het verdrag zou verder onderzoek dus erg lastig maken.

Nederland houdt Panama aan de gemaakte afspraken en dringt er via de OESO op aan dat het land in 2017 meedoet aan de 'Common Reporting Standard'. Dat is een automatisch uitwisselingssysteem waar de meeste rijke landen en hun belastingpartners aan mee doen.

Belastingontduiking

Het belastingverdrag met Panama werd op 10 oktober 2010 getekend door minister van Financiën De Jager en de vice-president van Panama, Juan Carlos Varela. Varela is inmiddels president.

De Jager noemde het verdrag een extra instrument tegen belastingontduiking en zwartsparen omdat Panama beloofde alle informatie uit te wisselen. "Het net rond de zwartspaarders sluit zich steeds verder", zei hij.

Dijsselbloem: belastingverdrag Panama niet opzeggen

STER reclame