Premier Cameron EP A

De geloofwaardigheid van David Cameron heeft wel een deukje opgelopen. Dat zegt correspondent Tim de Wit over de bekentenis van de Britse premier dat hij aandelen had in een offshorebedrijf in een belastingparadijs. "Cameron zal zeker de komende dagen nog een hoop vragen moeten beantwoorden."

De leider van de Conservatieven gaf gisteren in een interview op tv toe dat hij aandelen had bij een bedrijf op de Bahama's, waarvan zijn vader directeur was. In 2010, vlak voordat hij premier werd, verkocht Cameron de aandelen naar eigen zeggen voor 30.000 pond. De naam van Camerons vader, die inmiddels is overleden, kwam voor in de Panama Papers

Het bedrijf, Blairmore Holdings, belegt geld voor rijke Britten. Op zich niet illegaal, maar het heeft er alle schijn van dat het voor de beleggers een manier was om belasting te ontduiken, zegt De Wit. 

Ze vinden toch dat de premier de bevolking een beetje in de maling heeft genomen.

Correspondent Tim de Wit

Wat Cameron op dit moment vooral wordt aangerekend, is dat hij de afgelopen dagen steeds verschillende antwoorden gaf op de vraag of hij aandelen had in het bedrijf van zijn vader. "Eerst zei hij dat het over een privéaangelegenheid ging", zegt De Wit. "Vervolgens zei hij geen aandelen te hebben in het bedrijf en daarna voegde hij er nog aan toe überhaupt geen aandelen te hebben in offshore-bedrijven. Maar hij bleef vaag over het verleden." 

Tot gisteravond dus, toen speelde hij ineens wel open kaart. Volgens De Wit heeft Labour, de grote oppositiepartij in Groot-Brittannië, fel gereageerd op Camerons bekentenis. "Ze vinden toch dat de premier de bevolking een beetje in de maling heeft genomen, heeft gelogen. Ze zeggen dat dit zijn geloofwaardigheid enorm aantast." 

Saillant detail is dat Cameron het hardst roept dat belastingontduiking moet worden aangepakt. "En dus zegt Labour: als je dat zegt en ondertussen wel aandelen hebt gehad in deze op zijn minst omstreden constructie, dan heb je boter op je hoofd."  

Belastingaangiftes openbaar

De Wit denkt niet dat de kwestie meteen heel grote politieke consequenties zal krijgen. "Maar dit gaat nog wel even doormodderen op deze manier. Cameron zal zeker de komende dagen nog een hoop vragen moeten beantwoorden. Vooral waarom hij niet eerder open kaart heeft gespeeld en sommige mensen vragen zich af: heeft Cameron in het verleden misschien meer aandelen gehad in andersoortige bedrijven?"

De leider van Labour, Jeremy Corbyn, wil dat Cameron al zijn belastingaangiftes openbaar maakt. "Dan pas kan er echt een einde komen aan alle onduidelijkheid die er nu om Cameron heen hangt", zegt hij.   

Voor Cameron is het belangrijk dat de rel snel overwaait. "Hij kan met het grote Brexit-referendum op 23 juni in aantocht even niet al te veel slechte pers gebruiken", stelt De Wit. "Zijn geloofwaardigheid is ontzettend belangrijk om Britse kiezers straks te overtuigen dat ze voor het Britse EU-lidmaatschap moeten stemmen en die geloofwaardigheid heeft met deze rel zeker een deukje opgelopen." 

STER reclame