
'Van Gogh en Rembrandt verhandeld via belastingparadijzen'
Kunstwerken van internationaal bekende schilders als Rembrandt, Van Gogh en Matisse worden vaak verhandeld via belastingparadijzen. Dat melden Trouw, Het Financieele Dagblad en buitenlandse media op basis van de Panama Papers.
Doel is in veel gevallen om de transacties uit zicht te houden voor onder meer de fiscus. Ook is het witwassen van geld via deze ondoorzichtige kunsthandel relatief makkelijk.
Volgens de media blijkt uit de administratie van de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca dat dit bedrijf de handel in topkunst faciliteert.
Geroofd in Tweede Wereldoorlog
Door het bekend worden van de Panama Papers wordt het volgens de media die de Mossack Fonseca-administratie hebben doorgespit, misschien mogelijk voor een Joodse familie om een in de Tweede Wereldoorlog geroofd schilderij terug te krijgen.
De bekende kunstfamilie Nahmad heeft tot nu toe steeds ontkend dat ze het schilderij, Zittende man leunend op stok van Amedeo Modigliani in bezit heeft. Uit de Panama Papers komt naar voren dat dit toch het geval is. De familie gebruikte een constructie via Panama om te verhullen dat zij het schilderij nu bezit.
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.