Detail uit "Zittende man leunend op stok" door Amadeo Modigliani (1918)

Kunstwerken van internationaal bekende schilders als Rembrandt, Van Gogh en Matisse worden vaak verhandeld via belastingparadijzen. Dat melden Trouw, Het Financieele Dagblad en buitenlandse media op basis van de Panama Papers. 

Doel is in veel gevallen om de transacties uit zicht te houden voor onder meer de fiscus. Ook is het witwassen van geld via deze ondoorzichtige kunsthandel relatief makkelijk. 

Volgens de media blijkt uit de administratie van de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca dat dit bedrijf de handel in topkunst faciliteert. 

Geroofd in Tweede Wereldoorlog

Door het bekend worden van de Panama Papers wordt het volgens de media die de Mossack Fonseca-administratie hebben doorgespit, misschien mogelijk voor een Joodse familie om een in de Tweede Wereldoorlog geroofd schilderij terug te krijgen. 

De bekende kunstfamilie Nahmad heeft tot nu toe steeds ontkend dat ze het schilderij, Zittende man leunend op stok van Amedeo Modigliani in bezit heeft. Uit de Panama Papers komt naar voren dat dit toch het geval is. De familie gebruikte een constructie via Panama om te verhullen dat zij het schilderij nu bezit.

STER reclame