NOS Sport

Van Galen: het wordt de wedstrijd van ons leven

Van Galen: Frankrijk wordt de wedstrijd van ons leven

Gaan de Nederlandse waterpoloërs naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? Die vraag wordt vandaag in Triëst beantwoord, als Nederland om 19.00 uur om een olympisch ticket strijdt met Frankrijk. "Het wordt de wedstrijd van ons leven", aldus bondscoach Robin van Galen.

Oranje ging als underdog het olympisch kwalificatietoernooi in. Het zou een 'hell of a job' worden om Rio te halen, zei Van Galen nog een week geleden. Maar na zeges op Spanje, Kazachstan, Duitsland en Zuid-Afrika en slechts één nederlaag tegen Italië is Nederland nog maar één overwinning verwijderd van Rio.

Scenario Oranjevrouwen

Van Galen vreest niet voor een scenario als bij de vrouwen, die eind vorige maand net naast een olympisch ticket grepen op het OKT in Gouda. "Dat was een heel andere situatie. Bij de dames lag de druk er veel meer op. Iedereen verwachtte dat Nederland zich zou kwalificeren. Maar wij komen uit een underdogpositie."

"De resultaten die we deze week hebben neergezet, scheppen wel verwachtingen", erkent de bondscoach. "Maar als we het niet halen, zal iedereen toch zeggen: die jongens hebben het fantastisch gedaan. En als we het wel halen, verdient iedereen een standbeeld in Nederland."

Waterpoloërs winnen ruim van Zuid-Afrika

Wanvertoning

De tegenstander van vandaag, Frankrijk, maakte er donderdag samen met Canada een potje van in hun laatste groepsduel. De winnaar van die wedstrijd moest in de kwartfinales tegen topland Spanje, de verliezer tegen het lager ingeschatte Nederland.

Beide landen probeerden daarom te verliezen, wat tot een wanvertoning in bad leidde. De Fransen deden het 'beter' en verloren met 13-5.

"Zij konden kiezen: willen we tegen Spanje of Nederland? Dan kiezen ze toch voor Nederland omdat Spanje tot de wereldtop behoort. Ik snap dat ook wel", aldus Van Galen.

Schande

"Alleen was het niet om aan te zien. Als je twee ploegen in het water hebt die niet willen scoren, dan weet je niet wat je meemaakt. Er werd ook schande van gesproken door de scheidsrechters."

Volgens Van Galen heeft die wedstrijd de Fransen geen goed gedaan en de Nederlanders juist extra gemotiveerd. "Wij willen altijd winnen en vandaag zeker. Het is de wedstrijd van ons leven. En als ze dan zo graag tegen ons willen spelen, dan zullen ze het krijgen ook."

Van Galen doet alles voor de waterpolomannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl