Deense anti-terreureenheden bij de politieactie in Kopenhagen
NOS Nieuws

Arrestaties bij Deense anti-terreuractie

De politie in Denemarken heeft bij een anti-terreuractie in Kopenhagen vier Syriëgangers opgepakt. Zij zouden in Syrië door Islamitische Staat (IS) zijn gerekruteerd. Bij doorzoekingen in en rondom Kopenhagen zijn wapens en munitie gevonden.

De politie wil niets zeggen over de identiteit van de verdachten. Ze worden vrijdag voorgeleid, een rechter beslist dan of ze langer moeten worden vastgehouden.

Terreur

De Deense veiligheidsdienst PET zei in oktober dat meer dan 125 Denen zich na een reis naar Syrië of Irak bij IS hebben aangesloten. Zeker 27 daarvan zijn in die landen omgekomen.

Denemarken kreeg in februari vorig jaar met extremistisch geweld te maken. Een geradicaliseerde moslim schoot een man dood bij een bijeenkomst waar de cartoonist Lars Vilks zou spreken. Uren later schoot hij drie bewakers neer bij een synagoge. Een van die bewakers raakte dodelijk gewond. Uiteindelijk werd de man door de politie doodgeschoten.

Zweden

In Zweden is een 20-jarige terreurverdachte in staat van beschuldiging gesteld. Hij werd in juni vorig jaar tot twee keer toe in Turkije opgepakt, omdat hij naar Syrië wilde reizen. Beide keren stuurden de Turken hem terug naar Zweden.

Daar werd hij op 11 februari gearresteerd toen hij spullen probeerde te kopen waarmee hij een bom kon maken. Bij een huiszoeking werden onder meer aceton, stalen kogels en een hogedrukpan gevonden.

De man heeft tegen familieleden gezegd dat hij met IS sympathiseerde en dat hij zich in Zweden voor IS zou opblazen. De verdachte spreekt alle beschuldigingen tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl