Sjinkie Knegt
NOS Sport

Herstelde Knegt shorttracker van het jaar

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zijn door de KNSB verkozen tot shorttrackers van het jaar. Tijdens een verrassingsontbijt ontvingen zij uit handen van Arie Koops, de technisch directeur van de schaatsbond, de daarbij behorende Peter van der Velde Bokaal.

Knegt dankt de eretitel aan zijn vierde plaats op de EK in Sotsji, waar hij de 500 meter op zijn naam schreef en bovendien met de aflossingsploeg goud veroverde. Daarnaast won hij de 1.500 meter bij de wereldbekerstrijd in Nagoya.

Zijn seizoen eindigde echter in mineur door de zware val die hij maakte tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht. De fysieke gevolgen van die smak - gebroken ribben en een scheurtje in de lever - kostte hem de WK in Zuid-Korea.

Knegt: ik heb nu geen pijn meer

"Altijd leuk als je zo'n prijs in ontvangst kunt nemen", reageerde Knegt, die terugkijkend op het seizoen vooral blij was met zijn triomf in Nagoya. Een wereldbekerzege ontbrak immers nog op zijn palmares. "Die heb ik er nu aan kunnen toevoegen."

Sinds 'Dordrecht' heeft de vaandeldrager van het Nederlandse shorttrack een aantal weken rustig aan zijn herstel gewerkt. "Na zes weken kon ik de training weer oppakken. Fietsen en krachttraining. Nog niet schaatsen, al had dat wel gekund. Maar dat had totaal geen zin. Ik wilde eerst helemaal herstellen. Nu heb ik geen pijn meer. Dus ik ga zo weer trainen. "

Beloning

Voor Suzanne Schulting is de bokaal de beloning voor een jaar waarin ze aanhaakte bij de internationale top. De achttienjarige shorttrackster behoorde tot de vrouwenploeg die EK-goud veroverde, terwijl ze met haar derde plaats in het individuele toernooi de beste Nederlandse was. Haar WK-debuut sierde ze op een fraaie vijfde plaats en de winst in de superfinale.

Schulting: winnen is het allermooiste wat er is

Een mooie erelijst, maar toch was Schulting verrast dat juist zij tot beste shorttrackster werd uitgeroepen. "Ik had het totaal niet verwacht, al heb ik mij er eerlijk gezegd ook niet mee beziggehouden."

Hoewel ze haar neus nadrukkelijk tegen het venster drukte bij de senioren, beleefde ze het hoogtepunt van het seizoen toch bij de WK voor junioren. "Het winnen van de 1.500 meter daar gaf toch wel een heel speciaal en bijzonder gevoel. Dat had ik nog nooit gehad. Winnen is gewoon het allermooiste wat er is. En bij de junioren was dat het allerhoogste niveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl