Minister Koenders van Buitenlandse Zaken ANP

Minister Koenders vindt dat er "even tijd nodig is" om na te denken over de precieze gevolgen van de uitslag van het Oekraïne-referendum. Net als premier Rutte gisteren zei hij dat het verdrag met Oekraïne niet "zomaar" kan worden geratificeerd. "We kunnen niet doordenderen en we luisteren goed en denken over wat de grieven zijn, maar we hebben nog gewoon internationale verantwoordelijkheden." 

Koenders vindt de uitslag van het referendum "echt jammer". Volgens hem was het associatieverdrag in het belang van de Nederlanders en van de stabiliteit en hebben veel Oekraïners er het leven voor gelaten. "Maar ik ben ook een democraat".  

Klimkin

Hij heeft vanochtend al met zijn Oekraïense collega Klimkin gepraat en gezegd dat de uitslag geen boodschap is tegen het Oekraïense volk. Morgen komt de kwestie aan de orde in het kabinet. Koenders benadrukte dat Nederland niet alleen in de wereld staat en dat er nu overleg nodig is met de landen die het verdrag al hebben geratificeerd. 

Hij wil ook aan de Oekraïners blijven denken. "Oekraïne is niet een land dat ineens niet meer bestaat en waar geen problemen zijn en waar ook geen risico's voor Nederland zijn". 

Volgens de minister heeft het kabinet niet van tevoren al allerlei scenario's gepland, maar wilde het eerst echt luisteren. 

Koenders over het referendum

STER reclame