EU-president Tusk, rechts, in gesprek met Mark Rutte en Jean-Claude Juncker
NOS Nieuws

Europese Commissie: 'nee' heeft voorlopig geen invloed op Oekraïne-verdrag

De afwijzing van het Oekraïne-verdrag heeft voorlopig geen gevolgen voor de uitvoering van het akkoord. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel verklaard.

Het associatieverdrag treedt in werking als alle EU-landen hebben geratificeerd. Nederland heeft dat als enige land niet gedaan, maar toch zijn al grote delen van het verdrag in werking. Officieel heet dat ‘voorlopig toegepast’. Dit is een gebruikelijke procedure die is vastgelegd in de EU-verdragen en het associatieverdrag.

Die voorlopige toepassing kan in theorie onbeperkt worden gerekt en dat wordt ook vaak gebruikt, in sommige gevallen zelfs tien jaar of langer. Om de voorlopige status om te zetten in een permanente status is er unanimiteit nodig van de lidstaten.

Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voelt zich triest over de uitslag, heeft hij laten weten. Juncker heeft gisteravond lang gebeld met premier Rutte, nadat duidelijk was dat het tegen-kamp een overwinning had geboekt.

Zowel de Europese Commissie als de Europese 'president' Donald Tusk zegt nu af te wachten wat de Nederlandse regering gaat doen met de uitslag. Er is geen deadline, Rutte mag zelf bepalen hoeveel tijd hij in een oplossing wil steken.

De prominente Belgische Europarlementariër Guy Verhofstadt zegt niet verbaasd te zijn over het Nederlandse 'nee'. "Europa is niet in staat de grote crises van deze tijd op te lossen." Verhofstadt pleit voor een nauwere Europese samenwerking en hervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl