De rechtbank in het proces tegen Wilders, rechter Van Rens staat links ANP

Rechter Van Rens trekt zich niet terug uit de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Twee weken geleden vroeg Wilders aan haar om zich te verschonen. Volgens hem is rechter Van Rens niet onpartijdig, omdat ze onder meer kritisch was over het eerdere strafproces tegen de politicus. 

De rechter erkent dat ze kritiek heeft op de beslissing van de rechtbank om in het eerdere proces de rechter te wraken. Maar volgens haar kan ze als rechter die juridische bezwaren hebben. "Ik ben bepaald niet de enige", zegt ze.

Volgens Wilders was Van Rens ook tegen het uitzetten van illegalen, maar dat is volgens de rechter onjuist. Van Rens zegt dat ze in staat is om objectief te oordelen. "Wilders mag onafhankelijk en professioneel oordeel verwachten, dat oordeel zal hij krijgen."

De meeste bezwaren van Wilders zijn verworpen

Geen spoor van diefstal

Wilders vroeg tijdens de regiezitting van twee weken geleden ook om het proces op te schorten tot een onderzoek naar het uitlekken van de pleitnota van Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, is afgerond.

Knoops zegt dat experts zijn kantoor in Amsterdam en het kantoor van Wilders in Den Haag hebben doorgelicht en dat er geen spoor van een digitale hack is gevonden. Toch gaat de advocaat er nog steeds van uit dat de pleitnota door middel van diefstal uiteindelijk bij het AD is beland.

De rechter wil het proces niet uitstellen en zegt dat de verdediging in staat is om zelf een onderzoek in te stellen naar het lek. "Voor ons als rechtbank is hier geen rol in weggelegd", aldus de rechtbank.

Rijksrecherche

Knoops en Wilders overwegen nog om alsnog aangifte te doen van diefstal. Een van de scenario's waar rekening mee gehouden wordt, is dat er toch iemand uit de omgeving van Wilders heeft gelekt. "Ik weet niet wie er in Den Haag allemaal zijn kantoor in- en uitlopen", zei Knoops na de zitting.

Volgens verslaggever Robert Bas is Wilders terughoudend om aangifte te doen. "De Rijksrecherche zal dan een onderzoek starten naar alles wat er in zijn kantoor gebeurt en de vraag is of de PVV-leider dat ziet zitten."

Rechter Van Rens over haar kritiek op een eerder proces tegen Wilders

Aangiftes

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Hij is onder meer aangeklaagd voor het beledigen van Marokkanen en het aanzetten tot discriminatie en haat.

De rechtbank wees vandaag alle verzoeken om deskundigen als getuigen te horen af, omdat ze volgens de rechtbank niet noodzakelijk zijn voor de stafzaak. Wel werd toegewezen dat 20 willekeurige mensen die aangifte tegen Wilders hebben gedaan door de rechter-commissaris gehoord worden. De politicus vermoedt dat er gesjoemeld is met de aangiftes.

Op 26 mei gaat de zaak verder. Wilders noemt het proces in een reactie op Twitter oneerlijk. "PVV-haters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar."

De rechter heeft de meeste verzoeken van Wilders afgewezen

STER reclame