anp

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de referendumwet. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal. Plasterk erkent dat er nu bij het Oekraïne-referendum een geldige nee-uitslag is "waar het kabinet mee verder moet".  

Maar de regels zijn volgens hem voor sommigen verwarrend, en zouden voor toekomstige referenda opnieuw bekeken moeten worden.

De minister doelt met name op de opkomstdrempel bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Bij een opkomst onder de dertig procent is het referendum niet geldig, dat kan voor mensen een overweging geweest zijn om niet te gaan stemmen. "Ik heb al tijdens de behandeling van de wet in de Kamer gewaarschuwd dat er verwarring en een onaangenaam effect kan optreden", aldus Plasterk.
 

Plasterk over de referendumwet

Pleidooi

De minister pleit ervoor nog eens goed naar de wet te kijken. "Nu is de drempel opgehangen aan het totaal aantal mensen dat gaat stemmen. Je zou het ook kunnen ophangen aan het minimaal aantal mensen dat tegenstemt".

Sinds juli 2015 kan iedereen die kiesgerechtigd is een referendum proberen af te dwingen over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden.

De wet moet door de minister van Binnenlandse Zaken 'referendabel' verklaard zijn, dat gebeurt bij ongeveer negen op de tien wetten. Alleen de Grondwet, waaronder ook het koningshuis valt, en de begroting vallen daarbuiten.  

STER reclame