EPA

In het bloed van een echtpaar dat in de buurt van de Dupont-fabriek in Dordrecht woont, is een hogere concentratie van de giftige stof perfluoroctaanzuur gevonden dan de overheid voorspelde. Het AD liet het bloed van de twee omwonenden onderzoeken die 32 jaar vlak bij de fabriek wonen.

Volgens deskundigen loopt het echtpaar het risico op gezondheidsschade. De waardes liggen vele malen hoger dan het RIVM onlangs in een risicoschatting voorspelde.

Vorige maand bleek uit een RIVM-rapport dat omwonenden van DuPont jarenlang zijn blootgesteld aan de mogelijk kankerverwekkende perfluoroctaanzuur. De stof werd tot 2012 gebruikt bij de productie van teflon, een anti-aanbaklaag voor pannen.

"Geschokt"

Naar aanleiding van het RIVM-rapport gaat staatssecretaris Dijksma bloedtesten laten afnemen bij omwonenden van de Dupont-fabriek. AD heeft nu zelf al een test laten uitvoeren. 

De twee geteste bewoners zijn geschokt door de resultaten. "Dat er nooit iets tegen ons is gezegd, daar ben ik het meest kwaad om", zegt Jan van Genderen in het AD.

STER reclame