ANP
NOS Nieuws

Van der Steur wacht lastige dag

Minister Van der Steur wacht een lastige dag, hij moet vandaag opnieuw in debat met de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel en de aanpak van het terrorisme. Vorige week werd het debat geschorst en had de minister geen antwoord op cruciale vragen als waarom Amerika Nederland heeft gewaarschuwd voor een van de Brusselse terroristen. Een dag na het debat bleek ook dat zijn informatie niet klopte: niet de FBI, maar de politie in New York tipte Nederland.

Het debat met minister Van der Steur is vanaf 10.15 uur live te volgen op NPO Politiek.

Van der Steur volgde een jaar geleden de opgestapte Ivo Opstelten op. Hij kwam al drie keer eerder in de problemen. Onder meer door de Teeven-deal van justitie met een drugscrimineel, waarvan hij later zei te betreuren dat er zo veel misging. Ook moest hij fouten erkennen in de communicatie rond de foto van de moordenaar van Pim Fortuijn. Later maakte hij excuses over zijn kritiek en het ontslag van patholoog-anatoom George Maat, die onderzoek deed naar slachtoffers van rampvlucht MH17.

Bij zijn aankomst in het Kamergebouw zei Van der Steur dat hij er vertrouwen in heeft dat hij de Kamer deze keer wel kan overtuigen. Op de vraag wat voor minister de Kamer te zien krijgt zei hij: "De Kamer zal dezelfde minister zien als altijd."

Van der Steur: ik heb er vertrouwen in
Van der Steur moet vandaag met antwoorden komen

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: "Van der Steur zal in het debat moeten aantonen dat de veiligheid van Nederland bij hem in goede handen is. Het wordt erop of eronder."

"Voorlopig heeft hij nog gewoon de meerderheid achter zich. Met zijn brief van deze week heeft hij sommige partijen ook weer wat gerust gesteld. Alleen als hij in het debat weer door het ijs zakt dan zou het kunnen dat hij aan het eind van de dag geen minister meer is. Een vertrek van Van der Steur hoeft niet betekenen dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt, dat is het de VVD en de PvdA niet waard. Er wordt hier en daar al gespeculeerd over een opvolger, en dan wordt de naam van Henk Kamp genoemd."

'Een minister van Justitie stuur je niet zomaar naar huis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl