Moeder en dochter kopen een kaartje bij een conducteur
NOS Nieuws

Vanaf september pinnen in bus en tram in Amsterdam

Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam begint in september met het installeren van pinautomaten op alle bussen en trams in de hoofdstad. Dat bevestigt het Amsterdamse vervoerbedrijf aan de NOS. Reizigers kunnen dan met pinpas of creditcard een kaartje kopen.

Over een periode van vier maanden worden alle 200 bussen en 200 trams in Amsterdam met de elektronische apparatuur uitgerust. Het is de bedoeling dat begin 2017 in GVB-bussen en -trams niet meer met contant geld kan worden betaald.

"Wij willen dat zo snel als mogelijk realiseren", zegt een GVB-woordvoerder. "Wel is nog toestemming nodig van de concessieverlener. Ook zoekt GVB de samenwerking met andere vervoerders in de regio."

Verder wil het bedrijf stimuleren dat passagiers zonder ov-chipkaart, zoals toeristen, vaker hun kaartje kopen voor zij opstappen. Daarvoor wordt onder meer overlegd met hotels, waar toeristen dan hun vervoersbewijzen kunnen kopen. En op de luchthaven Schiphol.

Roofovervallen

Verder komen er op drukke opstapplekken meer verkoopautomaten waar pinbetaling nu al mogelijk is. Gisteravond is het personeel ingelicht over de maatregelen, die bedoeld zijn om het aantal roofovervallen bij het Amsterdamse openbaar vervoer terug te dringen.

De laatste maanden zijn zeven chauffeurs overvallen, waarbij met geweld werd gedreigd. Vijf van de zeven overvallen waren in Amsterdam-Noord.

Toezichthouders

Om de veiligheid van het personeel te vergroten worden ook meer toezichthouders ingezet. Het GVB vindt het van belang dat ook andere vervoerders zoals Connexxion en Arriva stoppen met contante betaling.

Als dat niet gebeurt, is de kans groot dat daders hun slag proberen te slaan op andere lijnen waar nog geld aanwezig is. Volgens een woordvoerder van het GVB gaat het bij de installatie van de pinautomaten in bus en tram om een investering van zo'n anderhalf miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl