NOS | Dick Drayer

De relatie tussen Suriname en Curaçao is onder spanning komen staan nadat een Surinaamse jongen in de vreemdelingenopvang door bewakers in elkaar is geslagen. Dat gebeurde begin februari in de gevangenis in Willemstad. De consul-generaal van Suriname daar eist een diepgaand onderzoek en wil dat de betrokken cipiers worden ontslagen.

Kort na het verzoek van de consul meldde zich nog een vreemdeling die ook in elkaar was geslagen; een Dominicaanse jongen die opgepakt was vanwege wapenbezit en in afwachting van het onderzoek in vreemdelingenbewaring was gezet. Een getuige van de twee mishandelingen zegt dat er een speciale ‘knokploeg’ van cipiers is, die wordt opgeroepen als er iemand een lesje moet worden geleerd.

Mishandeling

De 19-jarige Denzel uit Paramaribo had weliswaar verblijfspapieren, maar stond toch op de lijst om als vreemdeling uitgezet te worden. De bewakers dachten dat hij stiekem marihuana rookte in zijn cel. Bij een doorzoeking vonden ze niets. Daarop werd hij afgezonderd van alle andere vreemdelingen, uitgekleed en in elkaar geslagen. Vervolgens werd hij de hele nacht naakt opgesloten in een isoleercel. Tien dagen later overkwam de Dominicaanse Chakal hetzelfde. 

Vreemdelingen mogen in afwachting van hun uitzetting bellen met hun eigen telefoon. Na een stevige woordenwisseling met een van de bewakers was de telefoon van de Dominicaan afgepakt. De volgende dag bleek het personeel alle gegevens van zijn telefoon te hebben gewist. Chakal werd daarop zo kwaad, dat het zeskoppige team dat eerder Denzel in elkaar had geslagen, opnieuw werd opgeroepen. Ook Chakal werd apart gezet en in elkaar geslagen.

De getuige van deze twee afranselingen zegt dat het geweld en de intimidatie van vreemdelingen door een knokploeg in de SDKK-gevangenis aan de orde van de dag zijn. Naast het fysieke geweld, krijgen deze mensen geen schone kleding, nauwelijks schoon beddengoed en worden ze niet gelucht.

De gevangenis van Curaçao heeft een lange trackrecord van misstanden. Berichten over mishandeling van gevangenen, schietpartijen, drugsdeals, verkrachtingen en zeer slechte hygiëne, leidden ertoe dat Nederland verschillende malen ondersteuning aanbood. Ook nu loopt er een speciaal project met de Nederlandse overheid om de gevangenis veiliger te maken. 

STER reclame