1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Exitpoll: opkomst hoger bij mannen; vrouwen vaker tegen

Terwijl de uitslagen van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne binnenlopen, heeft onderzoeksbureau Ipsos op basis van de exitpoll wat feiten en cijfers over de opkomst en het stemgedrag verzameld. Zo blijkt dat de opkomst onder mannen met 36 procent hoger was dan die onder vrouwen (28 procent).

Ook was de opkomst onder 50-plussers met 34 procent hoger dan mensen onder de 50. Daarvan bracht ongeveer 30 procent zijn of haar stem uit vandaag.

Van alle mannen die vandaag zijn gaan stemmen, was 60 procent tegen het verdrag. Onder vrouwen was dat hoger; bijna 70 procent. Bij de laagopgeleiden was het aandeel tegenstemmers (rond de 70 procent) veel hoger dan bij hoogopgeleiden (49 procent).

Politieke voorkeur

Ipsos zette de opkomstcijfers ook af tegen de politieke voorkeur van de kiezer bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Van alle mensen die toen op de PVV stemden, heeft vandaag 95 procent tegen het verdrag gestemd. Onder de SP-stemmers was 83 procent tegen.

Van degenen die in 2012 op GroenLinks stemden, sprak 70 procent zich uit voor het associatieverdrag. Onder de D66-stemmers was dat percentage 65.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl