Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers van het referendum
NOS Nieuws

Eindstand: referendum geldig, ruime zege voor tegen-kamp verdrag Oekraïne

Een ruime meerderheid van de stemmers heeft tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne gestemd. Rond middernacht waren alle stemmen geteld en stond vast dat de opkomstdrempel van 30 procent is gehaald. De opkomst lag na het tellen van alle stemmen op 32,2 procent. Dat komt neer op 4.134.339 mensen.

61,1 procent heeft tegen het verdrag gestemd en 38,1 procent stemde voor. 0,8 procent bracht een blanco stem uit.

0,9 procent van de stemmers bracht een ongeldige stem uit. Die stemmen telden wel mee voor het opkomstcijfer, maar niet voor de uitslag. Daarin is alleen gekeken naar geldige voor-, tegen- en blanco stemmen.

De Kiesraad komt dinsdag met de officiële uitslag.

Premier Rutte zei eerder op de avond dat de ratificatie van het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan doorgaan als de opkomstdrempel van 30 procent is gehaald. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het verdrag met Oekraïne niet kan worden geratificeerd als de uitslag van het referendum geldig is.

Amsterdam en Utrecht voor, Rotterdam en Den Haag tegen

Van de vier grote steden stemde een meerderheid in Amsterdam en Utrecht voor het verdrag. In Rotterdam en Den Haag werd het verdrag afgewezen. In Amsterdam stemde 52,5 procent voor het associatieverdrag en 46,3 procent tegen. De opkomst in de hoofdstad was 26,8 procent. In Rotterdam bracht 24,4 procent van de stemgerechtigden een stem uit; 64 procent stemde tegen.

In Den Haag wees 58,9 procent van de stemmers het verdrag af. De opkomst lag er op 28,2 procent. In Utrecht was 57,4 procent voor het verdrag. De opkomst was 30,8 procent.

Andere grote gemeenten vooral tegen

Van de andere grote gemeenten werd alleen in Groningen en Nijmegen voor het verdrag gestemd, respectievelijk 63,1 procent en 53,2 procent.

In de andere gemeenten was het tegen-kamp groter: Eindhoven 59 procent tegen, Tilburg 58,1 procent tegen, Almere 71,6 procent tegen, Breda 56,3 procent tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl