Thierry Baudet, tegenstander van het verdrag en initiatiefnemer van het referendum
NOS Nieuws

Tegen-kamp: het spant erom, maar dit valt niet te negeren

De initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne reageren opgetogen na het bekend worden van de exitpolls. "Het spant erom", zei Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, om eraan toe te voegen: "Dit valt niet te negeren, het is sowieso het begin van een discussie over een andere EU."

Baudet zei ook dat als de opkomstdrempel van 30 procent niet wordt gehaald "we de democratie te feliciteren hebben". Hij zei dat er een "ongelooflijk mooi debat" is gevoerd waarbij veel mensen hebben kunnen meepraten.

Na het bekend worden van de tweede exitpoll, die wijst op een opkomst van 32 procent (3 procentpunt meer dan de eerste exitpoll) sprak Baudet van een fantastisch resultaat. "Ik ben heel erg blij, het is een groot succes geworden. We hebben blijkbaar genoeg mensen weten te overtuigen."

Thierry Baudet: dit valt niet te negeren

Jan Roos van GeenPeil voorziet een "leuke en spannende avond". "Het is too close to call", zei Roos. Hij benadrukte dat de drempel van 30 procent nog kan worden gehaald.

De eerste exitpoll van Ipsos leverde een opkomstpercentage op van 29 procent. Bij de tweede en definitieve exitpoll was dat 32 procent. Er geldt een foutmarge van drie procentpunt, dus zekerheid over de geldigheid is er nog niet.

Felicitaties van voor-kamp

Michiel van Hulten van het actieplatform Stem voor Nederland en voorstander van het associatieverdrag bracht zijn felicitaties over aan de partijen die campagne hebben gevoerd tegen het verdrag.

"Ze hebben duidelijk meer stemmen gekregen dan wij." Van Hulten zei erbij dat het opkomstpercentage van 30 procent nog niet zeker is. Ook wees hij erop dat veel mensen niet hebben gestemd: "Dat is het grootste punt van zorg. Je hoopt in een democratie dat mensen meedoen. We moeten ons afvragen waarom de opkomst zo laag is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl