'In het kamp heerst nu het recht van de sterkste'

Er is niet genoeg eten voor veel vluchtelingen die vastzitten op Lesbos. Dat blijkt uit notulen van hulpverleners die werken voor de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR), die de NOS in handen heeft gekregen.

"Tekorten aan voedsel blijven de belangrijkste zorg. Ook de toegang tot voedsel voor de allerzwaksten", staat in de notulen van een vergadering die op 4 april werd gehouden.

Akkoord

De UNHCR bevestigt dat de situatie nijpend is. "Sinds het akkoord tussen de EU en Turkije in werking is, zien we een groei van het aantal mensen in kamp Moria", zegt VN-woordvoerder Boris Cheshirkov op Lesbos. 

"Het kamp is berekend op 2000 mensen en nu zitten er 3100. Het leger distribueert het voedsel en beweert dat ze dagelijks 2400 maaltijden kunnen leveren, maar we horen berichten over lange rijen en gevechten om voedsel."

Een meisje staat bij het hek te kijken naar de snackbar aan de overkant NOS / Lex Runderkamp

Verslaggever Lex Runderkamp sprak de afgelopen dagen met vluchtelingen in Moria. "Gisteren praatte ik bijvoorbeeld met twee jonge meisjes, van wie een minderjarig, en zij vertelden dat ze twee dagen geleden waren aangekomen en nog weinig hadden gegeten."

Het verbaast Runderkamp dat niemand zich over de meisjes ontfermt. "Ze zeiden: iedereen moet hier voor zijn eigen familie zorgen en dat is al moeilijk genoeg."

Hulporganisatie Save the Children heeft de noodklok geluid bij de Griekse regering en aangedrongen op snelle stappen om de situatie te verbeteren.

NOS-vertaler Ali El-Khalaf in gesprek met de twee meisjes NOS / Lex Runderkamp

STER reclame