NOS Nieuws

'Ook in Oekraïne is er veel aandacht voor het referendum'

'Veel aandacht voor referendum in Oekraïne'

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt ook in Oekraïne op de voet gevolgd. "Er is uitvoerig aandacht voor in de media hier", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp in Kiev.

"Het was het eerste onderwerp in een van de belangrijkste journaals hier, met een item dat tien minuten duurde. We zagen Wilders zijn stem uitbrengen en ook een toelichting van premier Rutte kwam voorbij." Veel televisiestations hebben verslaggevers naar Nederland gestuurd, zegt Dennekamp. "Het referendum leeft hier op internet en op televisie."

Ook de mensen op straat zijn volgens Dennekamp opvallend goed op de hoogte. "Ze beseffen dat het om een raadgevend referendum gaat. Daarnaast snappen ze ook dat het gaat om een verdrag met de hele Europese Unie, en niet alleen met Nederland."

Verdeeld

De Oekraïners zijn verdeeld over het associatieverdrag. "Je hoort veel verschillende geluiden. Zo zijn veel politici en mensenrechtenorganisaties de afgelopen tijd naar Nederland gereisd om de Nederlandse kiezer ervan te overtuigen om voor het verdrag te stemmen", zegt Dennekamp.

"Maar gisteren kwam er bijvoorbeeld een man naar me toe die zei dat hij hoopt dat Nederland tegen zou stemmen. Volgens hem is Oekraïne nog helemaal niet klaar voor deze samenwerking met de EU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl