European Parliament / Flickr creative commons by-nc-nd
NOS Nieuws Binnenland

Huiselijk geweld kan worden aangepakt met hulp van gemeente

De vicieuze cirkel van huiselijk geweld kan wel degelijk doorbroken worden, maar makkelijk is het niet. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol, zeggen onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en kennisinstituut Atria. Zij presenteren vandaag een rapport over de aanpak van huiselijk geweld.

Een op de vijf gezinnen heeft te maken met huiselijk geweld.

De onderzoekers hebben gekeken hoe het buitenland omgaat met huiselijk geweld. In Spanje investeren gemeenten er veel geld en tijd in. Zo wordt daar al op scholen voorlichting gegeven over huiselijk geweld. Dat is een succes.

Regiefunctie

Ook in Nederland kunnen gemeenten meer doen om het probleem aan te pakken, zeggen de onderzoekers, want zij hebben de regiefunctie. De onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en Atria gaan de komende tijd bij gemeenten langs om afspraken te maken over de aanpak.

Volgens de website Binnenlands Bestuur kunnen gemeenten veel geld besparen als ze het aantal gevallen van huiselijk geweld weten terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat huiselijk geweld elk jaar zeker 280 miljoen euro kost. En de gevolgen van kindermishandeling worden geschat op een miljard.

STER reclame