'Alleen maar fantastische gevoelens' bij Jos Hermens

'Alleen maar fantastische gevoelens' bij Jos Hermens

"Het zijn alleen maar fantastische gevoelens", zo zei Jos Hermens dinsdag op de feestelijke bijeenkomst rond zijn persoon op Papendal. Daar werd met een symposium gevierd dat Hermens met zijn bedrijf Global Sports Communications dertig jaar actief is als atletenmanager.

Zo'n driehonderd gasten, onder wie veel kopstukken uit de atletiek, waren aanwezig om de jubilaris in het zonnetje te zetten. De Ethiopische hardlooplegende Haile Gebrselassie, voormalig atleet en huidig IAAF-voorzitter Sebastian Coe en olympisch kampioene Ellen van Langen hadden mooie woorden over voor de 66-jarige Hermens.

"Hij heeft zijn leven lang atleten geholpen om het beste uit zichzelf te halen. En hij zorgde voor financiële zekerheid", zei IAAF-topman Coe. "Hij is een van de 'good guys' en dat zijn ze niet allemaal."

Ruim duizend atleten

Langeafstandsloper Hermens, jarenlang houder van het werelduurrecord, moest door een blessure op 28-jarige leeftijd noodgedwongen stoppen met atletiek. In 1985 richtte hij Global Sports Communications op, waarmee hij momenteel tweehonderd atleten uit achttien verschillende landen vertegenwoordigt. 

In totaal heeft het bedrijf van Hermens meer dan duizend atleten begeleid. Die waren in totaal goed voor 73 olympische medailles, 418 WK-medailles en 71 wereldrecords.

Gebrselassie for president

Haile Gebrselassie werd begin jaren negentig in Ethiopië door Hermens ontdekt. "Neem me mee naar Europa", zei Gebrselassie tegen de Nederlander. De rest is geschiedenis. Gebrselassie is inmiddels gestopt als atleet, maar heeft nu een nieuwe missie: hij wil president van Ethiopië worden.

Gebrselassie: alleen God weet wanneer ik president ben