Auto's op een parkeerplaats in Nice
NOS Nieuws

Zwarte auto het duurst om te verzekeren

Mensen met een zwarte auto betalen bij sommige verzekeraars meer premie dan automobilisten met een andere kleur auto. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

De bond heeft onderzocht wat het kost om vier verschillende auto's in vier verschillende kleuren te verzekeren bij Reaal, Route Mobiel en Zelf. Bij de verzekeraars bleek de premie van de zwarte auto's tussen de vier en negen procent duurder dan gele, groene en blauwe auto's.

Bij andere verzekeraars is kleur niet van invloed.

Voor een goedkopere allriskverzekering kun je het best aankomen met blauwe lak.

Sandra de Jong van de Consumentenbond

De Consumentenbond liep volgens woordvoerder Sandra de Jong per ongeluk tegen deze conclusie aan. "We gingen eigenlijk het fabeltje onderzoeken of rode auto's duurder zijn om te verzekeren, maar tot onze verbazing bleek het toch de zwarte auto te zijn."

Welke kleur het goedkoopst is hangt af van het type verzekering. "Bij een beperkt cascopolis kun je het beste met een groene auto aankomen. Voor een goedkopere allriskverzekering kun je het best aankomen met blauwe lak."

In de praktijk kan dit meer dan honderd euro per jaar schelen. Zo betalen consumenten zonder schadevrije jaren met een zwarte Audi bij Reaal 1423 euro. De premie van dezelfde verzekering voor een groene Audi is 128 euro goedkoper.

Minder zichtbaar

Een woordvoerder van Vivat, het moederbedrijf van de drie verzekeraars, zegt dat in het verleden uit onderzoek bleek dat kleur van invloed is op de hoeveelheid schade. "Een zwarte auto is minder zichtbaar in het verkeer en iedereen kent de snelle zwarte Golfjes wel die mogelijk meer schade rijden", zegt de woordvoerder.

Toch gaat de verzekeraar het beleid per mei aanpassen. Dan is kleur niet meer van invloed op de hoogte van de premie. "Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat kleur nog altijd een factor is, maar niet groot genoeg om invloed te hebben op de hoogte van de premie", zegt de Vivat-woordvoerder.

Als bij klanten het contract voor de autoverzekering afloopt, wordt er een nieuwe premie berekend, zonder dat kleur van de auto als factor wordt meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl