NOS Nieuws

Stemmen voor referendum Oekraïne kan nu in het hele land

In het hele land zijn stembureaus voor het Oekraïne-referendum opengegaan. In alle gemeenten kunnen mensen 'voor' of 'tegen' zeggen tegen het associatieverdrag van de EU met het land. De stembureaus blijven tot 21.00 uur open. Daarna volgt een prognose van de uitslag.

De deuren van de reguliere stembureaus gingen om 07.30 uur open. Op NS-stations kon al eerder worden gestemd; in Castricum en Nijmegen al om 05.00 uur en een half uur later volgden andere treinstations.

Opkomst

In Rotterdam had om 13.00 uur ruim 9 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In Amsterdam had toen 6,5 procent zijn stem uitgebracht. Anderhalf uur daarvoor had in Utrecht 7,5 procent gestemd. Op Schiermonnikoog waren om 11.00 uur relatief de meeste mensen naar de stembus gegaan; 16,6 procent.

De cijfers kunnen niet vergeleken worden met die bij andere verkiezingen.

Er zijn minder stembureaus dan bij gewone verkiezingen. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het er ongeveer 10 procent minder zijn. De schommelingen daarbij zijn groot. Een meerderheid van de gemeenten heeft het normale aantal stembureaus, maar in sommige plaatsen zijn het er veel minder.

Geldig

Het referendum is raadgevend, wat betekent dat de politiek beslist wat er met de uitslag gebeurt. En het is pas geldig als minimaal 30 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl