Van Hulten en Baudet tijdens het programma over het referendum over Oekraïne
NOS Nieuws

Oekraïne-verdrag: verstandige zet of bron van problemen?

"Het is niet goed voor Nederland, niet goed voor Europa en niet goed voor Oekraïne." Thierry Baudet liet er bij de speciale uitzending van Nederland Kiest aan de vooravond van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne geen gras over groeien.

Baudet, die met zijn Forum voor Democratie campagne voert tegen het verdrag, plaatst het verdrag in een breder thema. "Dit gaat ook over de Europese Unie die maar door dendert. Voorstanders houden ons voor dat we met het verdrag de goede kant opgaan, net als met de redding van Griekenland. Oekraïne is uit op geld uit Europa. Het is niet verstandig om dit verdrag te tekenen."

Voor- en tegenstanders debatteren voorafgaand aan Oekraïne-referendum

Tegenover Baudet stond Michiel van Hulten van actieplatform Stem Voor Nederland, dat voor het associatieverdrag is. "Ik denk steeds aan de mensen die in Oekraïne zijn gesneuveld in de strijd voor dit verdrag. De Oekraïners willen geen geld, ze willen een toekomst opbouwen. Driekwart van de bevolking is voor het verdrag. Dit helpt hen om een beter land te maken."

Ik gun de Oekraïners een vrij land, maar dat krijg je niet voor elkaar met een associatieverdrag.

Journalist Jort Kelder

Namens het nee-kamp was ook journalist Jort Kelder aanwezig. "Ik gun de Oekraïners een vrij land, maar dat krijg je niet voor elkaar met een associatieverdrag. Dit gaat Europa zeker 11 miljard kosten en dat komt terecht bij de boeven in de Oekraïense regering. Zo worden de problemen voor Europa alleen maar groter."

Actrice Victoria Koblenko, van Oekraïense komaf, bestreed dat. "We moeten Oekraïne juist een kans geven. Dit verdrag kan een bijdrage leveren om het rechtssysteem in Oekraïne aan te pakken. Hoe vaker Oekraïne wordt uitgedaagd om de rotte appels in de regering te vervangen, hoe beter."

Serieus nemen

In het programma kwamen ook de fractieleiders van de zes grootste partijen uit de Tweede Kamer aan het woord. Zij wezen er vooral op dat het kabinet de uitslag van het referendum ​serieus te nemen, wat de uitslag ook wordt.

Morgen mag Nederland naar de stembus om zich uit te spreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Pas bij een opkomst van minimaal 30 procent is de uitslag geldig.

Voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl