Sigmundur David Gunnlaugsson EPA

Premier Gunnlaugsson van IJsland is afgetreden, hebben leden van zijn partij bekendgemaakt. Directe aanleiding zijn de onthullingen in de Panama Papers, die afgelopen weekend bekend werden. 

De naam van Gunnlaugsson wordt in de documenten in verband gebracht met mogelijke financiële belangenverstrengeling. Hij zou als obligatiehouder van enkele banken die failliet waren gegaan zijn functie als premier hebben misbruikt.

Tumult

De kwestie leidde de afgelopen twee dagen in IJsland tot veel politiek tumult. Gunnlaugsson ontkende schuld, maar onder druk van de kritiek vroeg hij de president wel om het parlement te ontbinden. Die weigerde dat, waarop kort daarna het nieuws kwam dat de premier zijn ontslag heeft ingediend.

IJslandse media noemen minister Jóhannsson van Landbouw en Visserij als belangrijkste kandidaat om Gunnlaugsson op te volgen als premier.

Ontkenningen

Gunnlaugsson is de eerste politicus die is vertrokken na het verschijnen van de Panama Papers. In de ruim 11 miljoen documenten worden veel meer prominenten in verband gebracht met mogelijk schimmige financiële zaken, maar voor zover bekend spreken ze de beschuldigingen allemaal tegen.

STER reclame