Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Eerste ambassadeur voor Noordpool-gebied

Er komt een ambassadeur voor het Noordpool-gebied, heeft het kabinet besloten. Ook trekt het kabinet meer geld uit voor wetenschappelijk onderzoek op de Noord- en Zuidpool. De komende jaren stelt Nederland elk jaar 4,1 miljoen euro beschikbaar.

In de polaire strategie die minister Koenders naar de Tweede Kamer heeft gestuurd staat dat de ontwikkelingen in de poolgebieden van direct belang zijn voor Nederland. "Vanwege het belang van dit unieke gebied en vanwege de directe gevolgen die Nederland kan ervaren door de stijging van de zeespiegel is het goed dat we er een schepje bovenop gaan doen", aldus Koenders.

Zeespiegel

De nieuwe Arctische ambassadeur is Kees Rade, voormalig ambassadeur in Brazilië. Zijn standplaats is Den Haag, maar hij zal geregeld naar het Noordpoolgebied reizen. Ook zal hij vergaderingen van de Arctische Raad bijwonen, een overlegorgaan van alle landen die grenzen aan het Arctische gebied.

Volgens Rade is de belangstelling in Nederland voor dit gebied de laatste jaren toegenomen. "Dat komt vooral door de klimaatverandering. Daardoor stijgt de zeespiegel, die van belang is voor het laag gelegen Nederland. Het smeltende ijs op de Noordpool heeft daarnaast ook gevolgen voor bijvoorbeeld de scheepvaart."

Fantastisch werelddeel

Het klimaat verandert op de Noordpool sneller dan in de rest van de wereld. Ook deze winter werd opnieuw een record gebroken. "Er vinden daar echt onomkeerbare processen plaats. Ik was een half jaar geleden op Spitsbergen. Het is een fantastisch werelddeel. Maar het is in gevaar, kun je zeggen, door ontwikkelingen elders in de wereld. Want de CO2-uitstoot vindt natuurlijk niet daar plaats."

Zijn benoeming is een politiek signaal, vertelt hij. Het toont aan dat Nederland de ontwikkelingen in het Arctische gebied belangrijk vindt en dat hij het aanspreekpunt is in binnen- en buitenland.

Onderzoek

De hogere bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek komt van vier ministeries. "Onderzoek op de Noord- en Zuidpool is van groot belang omdat daar als eerste de gevolgen van menselijke activiteiten zichtbaar worden. Opwarming van de aarde en het smelten van de poolkappen zijn uitdagingen waar we juist door goed onderzoek een antwoord op kunnen vinden", zegt staatssecretaris Dekker van Wetenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl