1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

RvS bezorgd over de juridische kwaliteit politieke besluitvorming

Moeizaam bereikte akkoorden lijken steeds belangrijker te worden in de politiek. De juridische en praktische kant van beleidsplannen komen steeds meer op het tweede plan te staan.  

Dat schrijft de Raad van State in zijn jaarverslag. De onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur vreest dat de waarden van de rechtsstaat "sluitpost worden in het streven naar resultaat, snelheid en draagvlak".

2015 was volgens de Raad van State opnieuw een jaar van snelle maatschappelijke, economische en bestuurlijke veranderingen. Onder de bevolking ontstaat daarover steeds meer zorg en weerstand. De raad vindt het van wezenlijk belang dat wet- en regelgeving tijdig worden aangepast. "Maar dit moet niet doorslaan."

'Hinderlijke belemmering'

De Raad van State ziet dat juridische kennis en vaardigheid steeds meer op afstand van de politiek komen te staan, en dat het ingewikkelde en langdurige proces van wet- en regelgeving steeds vaker als "een hinderlijke belemmering" wordt ervaren. Er worden nu vaker oplossingen gevonden die ten koste gaan "van de waarden waar de rechtsstaat op berust". 

De raad wijst onder meer op alle akkoorden die het kabinet-Rutte heeft gesloten met politieke partijen en maatschappelijke organisaties. "De visie op wat het algemeen belang vergt, dreigt onderbelicht te raken. Er is immers een akkoord dat moet worden uitgevoerd." 

Op de ministeries is de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding van maatregelen en beslissingen steeds vaker ondergebracht bij de beleidsafdelingen. De afdelingen wetgeving en juridische zaken "dienen te vaak nog slechts om het juridisch toilet te verzorgen van beleidskeuzen die elders zijn gemaakt". 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl