Een jongen speelt een computergame
NOS Nieuws

1 op 10 jongens mogelijk gameverslaafd

Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van een gameverslaving. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen dat na het ondervragen van bijna 2000 jongeren.

Gemiddeld besteden jongens 16 uur per week aan gamen, maar onder jongeren die kenmerken van verslaving vertonen ligt dat veel hoger: 29 uur. De onderzoekers zeggen erbij dat het aantal uur dat iemand gamet niet per se iets zegt over een verslaving. Dat is het pas als de hoeveelheid gamen een probleem wordt.

Ferry Goossens van het Trimbos-instituut zegt dat er geen precies vergelijkbare cijfers zijn uit het verleden, maar dat het wel duidelijk is dat het probleem groter wordt. "De aantallen uit dit onderzoek zijn veel hoger dan we tot nu toe wisten." Het Trimbos-instituut lanceerde vandaag op zijn website over verslaving en jongeren een nieuw onderdeel over gameverslaving.

Een screenshot van de website uwkindengamen.nl

De criteria voor een verslaving staan in het handboek voor psychische stoornissen DSM 5. Voorbeelden van kenmerken van een gameverslaving zijn dat jongeren in gedachten voortdurend bezig zijn met de verslaving, weinig of geen interesse in andere hobby's of vermaak hebben en ouders en anderen niet eerlijk vertellen hoeveel tijd ze werkelijk aan het gamen besteden. Maar aan de hand van de criteria alleen is niet vast te stellen of iemand gameverslaafd is, het is een hulpmiddel. Alleen een arts of psycholoog kan een verslaving vaststellen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er nauwelijks meisjes verslaafd zijn aan gamen. In het onderzoek zijn alle soorten digitale spellen meegeteld, op telefoons, computers of spelcomputers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl