GeenPeil-voorman Jan Roos in Hilversum
NOS Nieuws

Nederlanders zien het houden van een referendum wel zitten

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

Een ruime meerderheid van de bevolking vindt een raadgevend referendum voor een net aangenomen wet een goed middel: 56 procent steunt het principe. Maar 13 procent vindt het geen goed middel, 31 procent heeft geen mening. Dat blijkt uit een opinieonderzoek (.pdf) onder 750 Nederlanders dat bureau Ipsos heeft gedaan in opdracht van de NOS.

Maar er is wel twijfel over de hoogte van de opkomstdrempel van 30 procent, zoals die nu bestaat. Slechts 9 procent vindt dat de juiste hoogte. 13 procent pleit voor een lagere drempel, 40 procent wil juist een hogere drempel. Het gemiddelde van de antwoorden op de vraag wat de drempel idealiter zou moeten zijn is 42 procent.

Precies de helft

Mensen laten zich bij het besluit om te gaan stemmen nauwelijks leiden door het feit dat er een opkomstdrempel is: 74 procent trekt zich daar niets van aan, 17 procent zegt het wel te laten meewegen.

Gevraagd of het associatieverdrag belangrijk genoeg is om een referendum voor te houden, zegt precies de helft dat het belangrijk genoeg is, 16 procent vindt van niet. De rest van de ondervraagden, 34 procent, heeft er geen mening over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl