De buschauffeur werd geslagen door de jongeman met het witte petje Politie Midden-Nederland

Uitgescholden, beroofd en zelfs mishandeld: buschauffeurs in Almere hebben vanmorgen het werk neergelegd omdat ze zich niet meer veilig voelen.

De stad is een van de onveiligste plekken om met de bus te reizen, blijkt uit cijfers die Omroep Flevoland eind vorig jaar publiceerde. De omroep turfde honderden incidenten in de bus. 

Incidenten in de Almeerse stadsbus (bron: Omroep Flevoland)

Zo kreeg een 61-jarige Connexxion-chauffeur in maart vorig jaar klappen toen hij een aantal jongemannen aan de deur weigerde. Even daarvoor hadden ze aan de zogenoemde noodkraan gedraaid, waardoor de bus onmiddellijk kwam stil te staan.

"De chauffeur is erg geschrokken. Zijn wenkbrauw bloedt en hij heeft een blauw oog. Maar hij maakt toch zijn route af", zei politiewoordvoerder Leonie Bosselaar. Het regionale opsporingsprogramma Bureau Flevoland liet bewakingsbeelden zien van de mishandeling.

Twee maanden later was het raak in een bus in de Kruidenwijk. 's Avonds laat stopte een chauffeur met een verder lege bus bij een halte waar een jongeman nerveus heen en weer liep. Op het moment dat hij de deur opende, dook er een tweede man op die met iets dreigde dat op een vuurwapen leek. 

De chauffeur moest zijn kasgeld afstaan, waarna het tweetal wegvluchtte.

Gemiddeld twee keer per jaar wordt volgens Jan Heilig van FNV Bondgenoten een Almeerse buschauffeur overvallen. Dat is relatief veel. De gemeente Almere maakte onlangs bekend dat er in heel 2015 achttien overvallen plaatsvonden, twee meer dan in 2014.

'Vergeten doe je het niet'

STER reclame