Chauffeurs hebben het werk neergelegd

In Almere hebben de buschauffeurs van Connexxion vanmorgen het werk neergelegd. Ze willen dat de gemeente maatregelen treft om de veiligheid in de bussen te verbeteren. Verwensingen, bedreigingen en mishandelingen zijn volgens de bonden aan de orde van de dag in Almere.

Er reden geen bussen in Almere en geen streekbussen naar Amsterdam, Hilversum en Utrecht. Om 9.30 uur gingen de eerste bussen weer de weg op.

Gisteren stapte de directie van Connexxion naar de rechter om de staking tegen te houden omdat het de reiziger dupeert. Van de rechter mocht de staking doorgaan. 

Volgens de FNV zijn maatregelen noodzakelijk

"In Almere is er ongelooflijk veel ellende op de bus", zegt Jan Heilig van FNV Bondgenoten. "Gemiddeld twee keer per jaar een overval, bedreigingen, geweldsincidenten tegen chauffeurs maar ook tegen reizigers, scheld- en spuugpartijen, wapengebruik. Het gaat niet goed."

Over anderhalf jaar wordt het busvervoer in Almere opnieuw aanbesteed en de bond eist dat de gemeente daarbij een aantal veiligheidsmaatregelen opneemt. "Om die overvallen te voorkomen moet het cashgeld uit de bus verdwijnen", zegt Heilig. Omdat er volgens hem veel geweldsincidenten zijn, wil Heilig dat in alle bussen een veiligheidsscherm komt. "Als een chauffeur op een noodknop drukt, dan komt die ruit omhoog."

Als de gemeente niet over de brug komt, dreigen de chauffeurs ook volgende week te staken. Ze willen dan in de avondspits niet rijden. Wethouder Huis (Vervoer) zegt tegen Omroep Flevoland dat hij best met de bond wil praten over de eisen, maar dat hij niet van plan is de aanbesteding te veranderen.

Staking Apeldoorn

Ook in Apeldoorn hebben chauffeurs vanmorgen het werk neergelegd. De wilde staking brak uit nadat een collega gisteravond was overvallen. Rond 7.30 uur gingen de bussen weer de weg op.

STER reclame