Teleurstelling bij de spelers van FC Twente na de nederlaag bij PEC Zwolle ANP Pro Shots

De licentiecommissie van de KNVB heeft FC Twente opnieuw drie winstpunten in mindering opgelegd. De club heeft voor de vierde keer niet tijdig voldaan aan een financiële doelstelling uit het plan van aanpak, dat gericht is op financieel herstel. FC Twente trok onlangs de jaarrekening over het seizoen 2014-2015 in, nadat er mogelijke onregelmatigheden in transfers waren ontdekt.

Vorig seizoen kreeg FC Twente al een publieke waarschuwing en twee maal drie winstpunten in mindering. Indien de club het niet lukt de volgende financiële doelstelling op 1 mei te halen, resteert nog één sanctie: intrekken van de licentie. 

Kans zeer groot

Interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente was niet verrast door de straf. "We wisten dat de kans zeer groot was, maar dat maakt het niet minder pijnlijk. Zeker niet voor spelers en staf, die met massale steun van supporters week in week uit knokken voor ieder punt."

De financiële problemen stapelen zich ook op voor FC Twente. De club heeft voor het wanbeleid inmiddels al diverse boetes gekregen (in totaal zo'n drie ton), mag geen Europees voetbal spelen en moet voor 1 mei een herstelplan indienen om de licentie voor het spelen van betaald voetbal te behouden.

Dat wordt nog een krachttoer. De gemeente Enschede wil de club wel helpen met een garantstelling van 32 miljoen euro, maar eist wel dat er een akkoord met de schuldeisers op tafel komt. FC Twente is er nog niet in geslaagd een crediteurenakkoord te sluiten, meldde de club maandag zelf.

FC Twente zakt door het puntenaftrek naar de 13de plaats in de eredivisie NOS

Jacobs: “Toen we onlangs de jaarrekening introkken, wisten we dat de kans zeer groot was dat dit zou gebeuren. We moeten dit accepteren en alles op alles blijven zetten om FC Twente op de been te houden. Er wordt met man en macht gewerkt om een crediteurenakkoord te realiseren."

Onder de vijftien crediteuren bevinden zich de oud-bestuursleden Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hennie ten Hag en Hein Trebbe. Die vier zitten ook nog met eigen geld in de club. Twente moet de crediteuren zover krijgen dat ze hun vordering (deels) laten vallen. Mocht de club gerommeld hebben met spelersverkopen dan komt ook de belastingdienst nog om de hoek kijken.

STER reclame