ANP

De radio- en televisiemaker Wim Brands is maandagochtend op 57-jarige leeftijd overleden, heeft de VPRO bekendgemaakt. Hij maakte sinds de jaren 80 veel radioprogramma's over literatuur en filosofie en presenteerde sinds 2005 wekelijks op zondag het tv-programma Boeken.

De omroep is "droef en verslagen door het verlies van een van zijn bekende en gewaardeerde makers". Brands was samen met Wim Noordhoek oprichter van het VPRO-radioprogramma De Avonden. Ook maakte hij op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken.

Karen de Bok, hoofdredacteur van de VPRO-televisie, zegt in een persbericht: "Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug."

"Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen." 

Wim Brands, geboren in Brummen, zei ooit dat hij "als eerste van de stam de Utrechtse Heuvelrug is overgestoken om letters te vreten". Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was ook dichter. Al op 19-jarige leeftijd werd er werk van hem gepubliceerd in Hollands Maandblad. Zijn laatste bundel, ’s Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014.

Onlangs verscheen Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen, over typisch Nederlandse zaken als de kaasschaaf, de kruimeldief, het washandje en de bierfiets. Dat boek werd samengesteld door Wim Brands samen met Jeroen van Kan.

STER reclame