Opperhoofd en oorlogsveteraan Joe Medicine Crow overleden (102)

Joe Medicine Crow kreeg in 2009 de hoogste burgeronderscheiding in de VS EPA

Joe Medicine Crow, het laatste opperhoofd van de Crow-indianen in Montana, is gisteren op 102-jarige leeftijd in een hospice in Billings overleden, in de buurt van het reservaat van de Crows. 

Medicine Crow kreeg volgens de overlevering zijn status van opperhoofd op het slagveld in Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag hij kans om te voldoen aan de eisen van zijn stam, ver weg van de vlaktes waarop zijn voorvaderen die titel hadden verdiend. 

Om die titel te krijgen, moest hij volgens de traditie een groep strijders aanvoeren, een vijandelijk kamp binnenvallen, een paard en een wapen stelen en een tegenstander uitschakelen zonder hem te doden. 

Verkenner

Medicine Crow zou zijn kans hebben gegrepen toen hij verkenner was van het 103e Infanterie Regiment van het Amerikaanse leger dat in september 1944 vanuit Marseille de opmars tegen de nazi's begon. 

Hij leidde een missie die hem en zijn mannen dwars door de Duitse linies voerde. Onder zijn uniform had hij, volgens de verhalen, oorlogskleuren aangebracht en hij droeg een gele adelaarsveer onder zijn helm. 

Het opperhoofd zou vervolgens met zijn groep militairen een Duits dorp hebben veroverd en een vijandelijke militair ontwapend, zonder hem te doden. Ook lukte het hem om vijftig paarden uit een stal van de nazi's op hol te laten slaan. Terwijl hij op een van de paarden zat, zong hij een traditioneel lied van de Crow-indianen. 

Universitaire graad

Medicine Crow was de eerste van zijn stam die een universitaire graad haalde. Hij studeerde antropologie en haalde in 1939 zijn master. In zijn scriptie onderzocht hij de effecten van de Europese cultuur op het sociale, economische en religieuze leven van de Crow Indianen.

Na de oorlog kreeg Medicine Crow een aanstelling als stam-historicus en antropoloog. Hij hield de verhalen in leven van de Crow-indianen, zoals die van de Battle of Little Bighorn. Daarin versloegen verschillende stammen in 1876 een regiment van het Amerikaanse leger in de buurt van de rivier Bighorn in Montana. Een oud-oom van hem had meegedaan aan de slag. Medicine Crow was de laatste schakel met een van de strijders. 

Hoogste onderscheiding

President Obama heeft Joe Medicine Crow in 2009 onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste burgeronderscheiding in de Verenigde Staten. Tijdens de onderscheiding zei Obama dat Medicine Crow een goede man was, die niet alleen de bezieling van de Crow-strijders liet zien, maar ook de hoogste Amerikaanse idealen. 

STER Reclame