De hoofdingang van Ziekenhuisgroep Twente Hollandse Hoogte

Tuchtzaak en mogelijke boete voor Ziekenhuisgroep Twente

tijd van publicatie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar "calamiteiten" bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en zou het ziekenhuis een boete willen opleggen, schrijft Tubantia. Ook zou de IGZ een tuchtzaak tegen een chirurg aan het voorbereiden zijn. 

De IGZ wil niet ingaan op het onderzoeksrapport en kan alleen bevestigen dat het onderzoek naar ZGT is opgestart naar aanleiding van een calamiteit.

Letselschade-expert Yme Drost is door de IGZ telefonisch op de hoogte gebracht over het onderzoek. Volgens Drost draait het in het onderzoek om drie calamiteiten, veroorzaakt door de voormalig chirurg. Hij zou veel ingewikkelde operaties hebben uitgevoerd en daarbij veel fouten hebben gemaakt.

Romantiseren

Bij twee van de drie onderzochte incidenten zou een patiënt zijn overleden. De derde patiënt, die wordt bijgestaan door Drost, had een galblaasoperatie die fout verliep. De chirurg sneed de galblaashoofdweg door, maar meldde dat niet in een rapport.

Al in 2009 zou Drost de eerste klacht tegen de man hebben gemeld bij de IGZ, maar daar werd volgens de letselschade-expert niets mee gedaan omdat er alleen een papieren verslag was. Pas toen videomateriaal opdook van de galblaasoperatie werd de zaak goed bekeken, zegt Drost.

Drost zegt dat de indruk bestaat dat de chirurg zijn operaties succesvoller voorstelde dan ze waren. De man zou hebben gemeld dat operaties goed verliepen, terwijl hij organen soms niet eens herkende. Bovendien zegt hij dat artsen in hun verslag van de operatie niet schrijven hoe die daadwerkelijk is verlopen. "Dat is vechten tegen de bierkaai."

Vervroegd pensioen

Ziekenhuisgroep Twente wil alleen kwijt dat er onderzoek is gedaan naar calamiteiten uit 2014. Verder kan het ziekenhuis niets over de zaak zeggen, omdat zij het onderzoeksrapport nog niet in handen hebben.

De chirurg werd in 2014 op non-actief gesteld naar aanleiding van het beeldmateriaal van een van de operaties. Volgens Drost ging hij na een jaar met vervroegd pensioen.

STER Reclame