GVB-trams in Amsterdam
NOS Nieuws

Eerste dna-match ov-spuger door spuugkit

Voor het eerst is door middel van een spuugkit de identiteit vastgesteld van een persoon die een ov-medewerker bespuwde. Bij wijze van proef zijn vijftig medewerkers van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB sinds een half jaar uitgerust met de kits.

Met de spuugkit wordt dna-materiaal verzameld na een incident. In zes maanden werd de kit vijf keer gebruikt. Vier keer werd er door de medewerkers aangifte gedaan.

In een geval werd daadwerkelijk dna-onderzoek gedaan. De identiteit van de verdachte kon worden achterhaald door een match met een dna-profiel uit de databank van het Nederlands Forensisch Instituut. De verdachte moet op 12 april voor de rechter komen in een speciale themazitting over geweld tegen ambtenaren.

Verlenging

De GVB is blij met de resultaten van de proef, die daarom wordt verlengd met drie maanden. Het ov-bedrijf merkt dat er onder het personeel veel draagvlak is voor de spuugkit. "Medewerkers zien nu dat het effect heeft om aangifte te doen", zegt een woordvoerder.

Voorlopig worden er alleen spuugkits ingezet op de tramlijnen 1 en 17. Ook in de komende drie maanden zal het bij die lijnen blijven. Na afloop van de periode zal er opnieuw geëvalueerd worden om een uitbreiding van het project te overwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl