Robin van Galen moedigt zijn team aan
NOS Sport

Van Galen: Spanje heeft ons vreselijk onderschat

Positief verrast worden door je eigen team, dat is een van de mooiste dingen die een coach zich kan wensen. Het overkwam waterpolobondscoach Robin van Galen zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst, waar zijn Oranje-team het veel hoger ingeschaalde Spanje met 7-5 onder de duim hield.

"Spanje is een grootmacht. Als we tien keer tegen ze spelen, verliezen we negen keer. Zij zijn met vreselijke onderschatting de wedstrijd ingegaan", zei Van Galen in Langs de Lijn En Omstreken.

Voorafgaand aan het OKT zette Van Galen de krachtsverhoudingen kernachtig uiteen. "Kazachstan en Duitsland zijn de sleutelwedstrijden. Spanje is een maatje te groot, tenzij we voor een stuntje kunnen zorgen", zei hij. Nederland moet in Triëst de halve finales halen om een ticket voor de Spelen in Rio te bemachtigen.

De 7-5 zege op Spanje, de nummer zes van de vorige Spelen, betekent een onverwacht sterk begin van het toernooi, erkent Van Galen. "Nee, dit had ik nooit verwacht." Het illustreert naar zijn idee eens te meer de potentie van de nationale ploeg. "Het betekent dat het niveau en de lat elke keer omhoog gaan en dat is een heerlijk gevoel."

Waterpoloers stunten met winst op Spanje

De winnaars van de kwartfinales gaan naar de Spelen en om die kwartfinales te bereiken moet Oranje bij de eerste vier in de poule van zes eindigen. Van Galen: "Dit zijn lekkere bonuspunten. Maar Kazachstan en Duitsland zijn nog steeds de sleutelduels."

Vanmiddag spelen de waterpoloërs tegen Kazachstan. "Een zware dobber. Aan Rio moeten we nog helemaal niet denken. Dat is nog ver weg", aldus Van Galen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl