Het hoofdkantoor van Mossack Fonseca
NOS NieuwsAangepast

Belastingdienst onderzoekt Panama Papers

De Belastingdienst gaat de onthullingen uit de 'Panama Papers' onderzoeken. De dienst bekijkt of er gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing.

Uit de uitgelekte stukken blijkt onder meer dat een Panamese belastingfirma tal van miljardairs heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Ook Nederland speelt daarbij een rol.

"Wij zijn zeer geïnteresseerd wat daar uitkomt", zei directeur Albert van der Meer van de Belastingtelefoon in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zijn natuurlijk altijd benieuwd of mensen belasting hebben ontdoken, daar zijn we voor opgericht," aldus Van der Meer.

In de Panama Papers komen ook twee Nederlandse brievenbusfirma's voor. Bovendien hebben volgens het Financieele Dagblad ook rijke Nederlanders constructies gebruikt om belasting te ontduiken. Wie het zijn, wordt de komende dagen bekendgemaakt.

Panama Papers: schandaal à la Wikileaks

De Australische belastingdienst heeft na de onthullingen aangekondigd onderzoek te doen naar meer dan 800 rijke Australiërs die cliënt zijn bij het Panamese Mossack Fonseca. Australië bekijkt of landgenoten de belasting hebben ontdoken.

De belastingdienst werkt samen met de politie en financiële deskundigen van een anti-fraudeteam en waarschuwt: "Belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven".

België

Ook in België worden de gegevens nader bekeken. De Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt heeft de belastinginspectie opdracht gegeven de zaak verder te onderzoeken. In eerste instantie zal de dienst zich richten op het achterhalen van de gegevens van personen en bedrijven en de gebruikte structuren.

In Nederland hebben Kamerleden van alle politieke partijen veel vragen over de onthullingen. Zowel politici van de oppositie en de coalitie willen weten welke rol de Nederlandse regering en Nederlandse bedrijven spelen in het verhaal.

'Interessant om de methodes te zien'

In IJsland neemt de druk op premier Gunnlaugsson toe. Hij heeft via een offshore-bedrijf belangen in de drie grootste banken van IJsland. Ook ministers in zijn regering komen voor in de 'Panama Papers'.

Gunnlaugssons voorganger, Johanna Sigurdardottir, schrijft op haar Facebook-pagina dat de premier moet aftreden. Volgens Sigurdardottir zijn Gunnlaugsson en zijn regering het aan de IJslanders verplicht om op te stappen om zo "sociale onrust te voorkomen".

Ethische commissie FIFA

Een lid van de ethische commissie van de FIFA is inmiddels geschorst. De Uruguayaan Juan Pedro Damiani is als lid van de commissie normaal verantwoordelijk voor de de aanpak van corruptie. Nu ligt hij zelf onder een vergrootglas vanwege zijn banden met zijn landgenoot Eugenio Figueredo.

Die laatste is de ex-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond die vorig jaar in Zürich is opgepakt op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Uit de 'Panama Papers' zijn mogelijke banden tussen de twee naar voren gekomen. De voorzitter van ethische commissie van de FIFA heeft een onderzoek aangekondigd naar Damiani.

Kremlin en Argentinië

Het Kremlin liet eerder al weten dat er een "lastercampagne tegen de president" aan zat te komen. Buitenlandse media zouden Poetin willen beschadigen, volgens de woordvoerder van het Kremlin. Uit de 'Panama Papers' komt een beeld naar voren van het wegsluizen van geld door mensen uit de omgeving van de Russische president.

Het kantoor van de Argentijnse president heeft ook gereageerd. Volgens een woordvoerder van president Macri klopt het dat een bedrijf van Macri's familie een offshore-bedrijf heeft in de Bahama's. De president zou echter geen belang in dit offshore-bedrijf hebben of daar geld aan hebben verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl