NOS Nieuws

'Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard'

Cybercrime kost Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks een geschatte 10 miljard euro. Dat zegt Deloitte op basis van een analyse.

Het consultancybureau zegt dat vooral de publieke sector, banken, technologiebedrijven en de defensie- en luchtvaartsector veel risico op forse schade lopen.

Intellectueel eigendom

Die schade bestaat dan bijvoorbeeld uit diefstal van intellectuele eigendommen, verlies van geld door fraude of het stilliggen van bedrijfsprocessen.

De dreiging van cybercrime komt van allerlei partijen, zegt oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Hij is cybersecurity-adviseur bij Deloitte.

Van hobbyhacker tot spionage

"Het kan een hobbyhacker zijn die het leuk vindt om in te breken. Maar het gaat ook om spionage door staten of bedrijven. Ook heb je georganiseerde misdaadgroepen die data stelen en onderling verhandelen", legt Berlijn uit. "En Nederlandse ziekenhuizen hebben al te maken gehad met zogeheten ransomware."

Daarbij worden gegevens 'gegijzeld'. Berlijn: "Cybercriminelen versleutelen dan data en geven die pas weer vrij als je losgeld betaalt. En dan zijn er de boze ex-werknemers die wraak willen nemen en nog toegang hebben tot systemen."

Geld

Volgens Berlijn kunnen bedrijven meer doen tegen internetcriminaliteit. "Directies hebben vaak moeite om te bepalen hoeveel geld je hieraan moet besteden: is 10.000 euro genoeg of moet je er 10 miljoen aan besteden. Bedrijven moeten vaak echt nog extra investeren om potentiële verliezen tegen te gaan."

Drie dingen moeten op orde zijn, zegt Berlijn. "Je moet weten wat er mis kan gaan, je moet kunnen waarnemen wanneer 't mis gaat en je moet weten hoe te reageren als het mis gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl